Snart sommar 2019 och segling igen đŸŒžâ›”

Nu börjar en preliminĂ€r plan för sommarens seglingar att ta form. HĂ€ng med till LĂ€sö (Danmark), njut av BohuslĂ€n innan turistkaoset bryter ut eller upptĂ€ck Norge, dess kustsamhĂ€llen, skĂ€rgĂ„rdar och fjordar, som t ex Lysefjorden och Hardangerfjorden, samt intressanta stĂ€der som t ex Stavanger och Bergen. Förra sommarens ”slow sailing” i Danmark gav mersmak och jag kommer att fortsĂ€tta med samma upplĂ€gg, d v s mycket utrymme för upptĂ€cktsfĂ€rder i land, sol och bad, vandringar och t o m glaciĂ€rskidĂ„kning.

En lÀrdom frÄn förra Äret var dock att förlÀnga seglingsperioderna. LÄt dig inspireras av bilderna, kolla in den preliminÀra rutten och tidplanen och skicka ett mejl till per@karlbom.se sÄ fÄr du ett informationsbrev med mer detaljer kring upplÀgget.

Karta över den preliminÀra rutten hittar du hÀr: https://kartor.eniro.se/m/Yya4Y (uppdaterad 19-03-15)

BĂ„ten? En bekvĂ€m och vĂ€lseglande Linjett 40 med det mesta av tĂ€nkbar sĂ€kerhetsutrustning. Sommaren till Ă€ra dessutom med ett nytt Code 0-segel, sĂ„ det dĂ€r med ”slow sailing” Ă€r lite tvetydigt. đŸ˜‰

PreliminÀr tid- och fÀrdplan

LÀsö i Danmark och Göteborgs och BohuslÀns södra skÀrgÄrd.

MÄnga helger i tÀt följd: Kristi HimmelsfÀrd, Nationaldagen och Pingst. Passa pÄ att ta lite ledigt och segla.

Seglingsperiod 1, 30 maj kl 15-8 juni kl 11. PÄ- och avmönstring i Vallhamn. I st f i Vallhamn kan eventuellt pÄ- och avmönstring ske i annan hamn pÄ Tjörn med bÀttre kommunikationer, t ex RönnÀng. Ev gÄr det Àven att mönstra pÄ eller av i Kullavik (Ät ena hÄllet) om man inte vill segla hela perioden.


Fira midsommar i BohuslÀn.

UpptÀck den bohuslÀndska skÀrgÄrden innan turistinvasionen kommit igÄng.

Seglingsperiod 2: 14 juni kl 15-23 juni kl 11. PÄmönstring i Vallhamn eller Stenungsund. Avmönstring i Strömstad.


Norska östlandet 

Svenner

Segling i mestadels skÀrgÄrdsleder, en del öppna vatten ocksÄ, i vad jag hört beskrivas som Norges motsvarighet till BohuslÀn. Vi besöker bl a stÀderna Fredrikstad och Tönsberg.

Seglingsperiod 3: 25 jun kl. 15:00–4 jul kl. 11:00. PĂ„mönstring i Strömstad. Avmönstring i Larvik.


Norska Sörlandet

Jomfruland

Vi glider vidare frĂ„n Larvik mot norska Sörlandet. Fortfarande en hel del skyddade inomskĂ€rsleder, men det öppnar nu upp lite mer. Vi angör stĂ€llen som t ex Kragerö, Risör, Jomfruland, Arendal. Vi seglar igenom Telemarks fylke, bara namnet klingar ju nationalromantik i mina öron…

Seglingsperiod 4: 6 jul kl. 15:00–16 jul kl. 11:00. PĂ„mönstring i Larvik. Avmönstring i Kristiansand.


Sörland till Vestland

Lindesnes fyr

Nu rör vi oss ut mot öppnare vatten och passerar namntunga platser som JÀren, Lista och Lindesnes, men vi besöker Àven platser som Mandal, Flekkefjord, Farsund, Egersund. Du som var med i Danmark förra sommaren sÀgs bitvis kunna kÀnna igen dig, sandstrÀnder och hedlandskap. Kanske fÄr vi ligga och vÀnta in bra vÀder nÄgonstans, för hÀr finns en del beryktade passager.

Seglingsperiod 5: 19 jul kl. 15:00–30 jul kl. 11:00. PĂ„mönstring i Kristiansand. Avmönstring i Stavanger.


Lysefjorden – alla platser upptagna

Preikestolen

Det ska sĂ€gas direkt, det Ă€r nog inte för seglingen du vill anmĂ€la dig till denna etapp, utan mer för naturupplevelser och vandringar. HĂ€r finns nĂ„gra av Norges mest berömda och spektakulĂ€ra sevĂ€rdheter, som Preikestolen, Kjerag, Flöyrli. En del hĂ€vdar att t ex Preikestolen Ă€r bĂ„de överreklamerad och överbefolkad, men att det Ă€ndĂ„ finns massor med vacker natur att njuta av Ă€ven bortsett frĂ„n detta ”mĂ„ste”. Andra menar att Preikestolen trots allt Ă€r sĂ„ hĂ€ftig att den platsar Ă€ven pĂ„ den mest krĂ€snes bucket list.

Seglingsperiod 6: 31 jul kl. 15:00–6 aug kl. 11:00. Av- och pĂ„mönstring i Stavanger.


Vestlandet: frÄn Stavanger till Odda

Hardangerfjorden

MÄnga spÀnnande stÀllen, Stavanger i sig, Haugesund och Vikingamuséet och sedan Hardangerfjorden mm med glaciÀrskidÄkning pÄ Folgefonna, besök i Edvard Griegs tonsÀttarhytte Komposten och spektakulÀra Trolltunga. Lite oklart vilka av de tre senare besöken vi gör till respektive frÄn Odda, men om det Àr nÄgot du Àr sÀrskilt angelÀgen om att se och göra finns Àven möjligheten att ta sig dit landvÀgen, efter avslutad

Seglingsperiod 7: 7 aug kl. 15:00–18 aug kl. 11:00. PĂ„mönstring i Stavanger. Avmönstring i Odda.


Vestlandet: frÄn Odda till Bergen

Bergen

Vi vÀnder ut igen frÄn Hardangerfjorden och stÀvar mot vackra Bergen. Som framgÄr av beskrivningen av etappen frÄn Stavanger till Odda Àr det lite oklart vilka av besöksmÄlen Folgefonna, Edvard Griegs tonsÀttarhytte Komposten och spektakulÀra Trolltunga vi besöker pÄ vÀgen in respektive ut frÄn Hardangerffjorden, men om det Àr nÄgot du Àr sÀrskilt angelÀgen om att se och göra finns Àven möjligheten att ta sig dit landvÀgen, innan du mönstrar pÄ.

Seglingsperiod 8: 19 aug kl. 15:00–28 aug kl. 11:00. PĂ„mönstring i Odda. Avmönstring i Bergen.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *