Snart sommar 2019 och segling igen đŸŒžâ›”

Nu börjar en preliminĂ€r plan för sommarens seglingar att ta form. HĂ€ng med till LĂ€sö (Danmark), njut av BohuslĂ€n innan turistkaoset bryter ut eller upptĂ€ck Norge, dess kustsamhĂ€llen, skĂ€rgĂ„rdar och fjordar, som t ex Lysefjorden och Hardangerfjorden, samt intressanta stĂ€der som t ex Stavanger och Bergen. Förra sommarens ”slow sailing” i Danmark gav mersmak och jag kommer att fortsĂ€tta med samma upplĂ€gg, d v s mycket utrymme för upptĂ€cktsfĂ€rder i land, sol och bad, vandringar och t o m glaciĂ€rskidĂ„kning.

En lÀrdom frÄn förra Äret var dock att förlÀnga seglingsperioderna. LÄt dig inspireras av bilderna, kolla in den preliminÀra rutten och tidplanen och skicka ett mejl till per@karlbom.se sÄ fÄr du ett informationsbrev med mer detaljer kring upplÀgget.

Karta över den preliminÀra rutten hittar du hÀr: https://kartor.eniro.se/m/Yya4Y (uppdaterad 19-03-15)

BĂ„ten? En bekvĂ€m och vĂ€lseglande Linjett 40 med det mesta av tĂ€nkbar sĂ€kerhetsutrustning. Sommaren till Ă€ra dessutom med ett nytt Code 0-segel, sĂ„ det dĂ€r med ”slow sailing” Ă€r lite tvetydigt. 😉

PreliminÀr tid- och fÀrdplan

LĂ€sö i Danmark och Göteborgs och BohuslĂ€ns södra skĂ€rgĂ„rd – tvĂ„ platser lediga

Seglingsperiod 1, 30 maj kl 15-9 juni kl 11. PÄ- och avmönstring i Vallhamn. I st f i Vallhamn kan eventuellt pÄ- och avmönstring ske i annan hamn pÄ Tjörn med bÀttre kommunikationer, t ex RönnÀng. Ev gÄr det Àven att mönstra pÄ eller av i Kullavik (Ät ena hÄllet) om man inte vill segla hela perioden.

MÄnga helger i tÀt följd: Kristi HimmelsfÀrd, Nationaldagen och Pingst. Passa pÄ att ta lite ledigt och segla.


Fira midsommar i BohuslĂ€n – en plats ledig 14-19 juni

Seglingsperiod 2: 14 juni kl 15-23 juni kl 11. PÄmönstring i Vallhamn eller Stenungsund. Avmönstring i Strömstad.

UpptÀck den bohuslÀndska skÀrgÄrden innan turistinvasionen kommit igÄng.


Norska östlandet – inga lediga platser

Svenner

Seglingsperiod 3: 25 jun kl. 15:00–3 jul kl. 11:00. PĂ„mönstring i Strömstad. Avmönstring i Larvik.

Segling i mestadels skÀrgÄrdsleder, en del öppna vatten ocksÄ, i vad jag hört beskrivas som Norges motsvarighet till BohuslÀn. Vi besöker bl a stÀderna Fredrikstad och Tönsberg.


Norska Sörlandet – en plats ledig

Jomfruland

Seglingsperiod 4: 5 jul kl. 15:00–15 jul kl. 11:00. PĂ„mönstring i Larvik. Avmönstring i Kristiansand.

Vi glider vidare frĂ„n Larvik mot norska Sörlandet. Fortfarande en hel del skyddade inomskĂ€rsleder, men det öppnar nu upp lite mer. Vi angör stĂ€llen som t ex Kragerö, Risör, Jomfruland, Arendal. Vi seglar igenom Telemarks fylke, bara namnet klingar ju nationalromantik i mina öron…


Sörland till Vestland – inga lediga platser


Lindesnes fyr

Seglingsperiod 5: 18 jul kl. 15:00–29 jul kl. 11:00. PĂ„mönstring i Kristiansand. Avmönstring i Stavanger.

Nu rör vi oss ut mot öppnare vatten och passerar namntunga platser som JÀren, Lista och Lindesnes, men vi besöker Àven platser som Mandal, Flekkefjord, Farsund, Egersund. Du som var med i Danmark förra sommaren sÀgs bitvis kunna kÀnna igen dig, sandstrÀnder och hedlandskap. Kanske fÄr vi ligga och vÀnta in bra vÀder nÄgonstans, för hÀr finns en del beryktade passager.


Lysefjorden – inga lediga platser

Preikestolen

Seglingsperiod 6: 30 jul kl. 15:00–5 aug kl. 11:00. Av- och pĂ„mönstring i Stavanger.

Det ska sĂ€gas direkt, det Ă€r nog inte för seglingen du vill anmĂ€la dig till denna etapp, utan mer för naturupplevelser och vandringar. HĂ€r finns nĂ„gra av Norges mest berömda och spektakulĂ€ra sevĂ€rdheter, som Preikestolen, Kjerag, Flöyrli. En del hĂ€vdar att t ex Preikestolen Ă€r bĂ„de överreklamerad och överbefolkad, men att det Ă€ndĂ„ finns massor med vacker natur att njuta av Ă€ven bortsett frĂ„n detta ”mĂ„ste”. Andra menar att Preikestolen trots allt Ă€r sĂ„ hĂ€ftig att den platsar Ă€ven pĂ„ den mest krĂ€snes bucket list.


Vestlandet: frÄn Stavanger till Odda

Hardangerfjorden

Seglingsperiod 7: 7 aug kl. 15:00–18 aug kl. 11:00. PĂ„mönstring i Stavanger. Avmönstring i Odda.

MÄnga spÀnnande stÀllen, Stavanger i sig, Haugesund och Vikingamuséet och sedan Hardangerfjorden mm med glaciÀrskidÄkning pÄ Folgefonna, besök i Edvard Griegs tonsÀttarhytte Komposten och spektakulÀra Trolltunga. Lite oklart vilka av de tre senare besöken vi gör till respektive frÄn Odda, men om det Àr nÄgot du Àr sÀrskilt angelÀgen om att se och göra finns Àven möjligheten att ta sig dit landvÀgen, efter avslutad


Vestlandet: frÄn Odda till Bergen

Bergen

Seglingsperiod 8: 19 aug kl. 15:00–28 aug kl. 11:00. PĂ„mönstring i Odda. Avmönstring i Bergen.

Vi vÀnder ut igen frÄn Hardangerfjorden och stÀvar mot vackra Bergen. Som framgÄr av beskrivningen av etappen frÄn Stavanger till Odda Àr det lite oklart vilka av besöksmÄlen Folgefonna, Edvard Griegs tonsÀttarhytte Komposten och spektakulÀra Trolltunga vi besöker pÄ vÀgen in respektive ut frÄn Hardangerffjorden, men om det Àr nÄgot du Àr sÀrskilt angelÀgen om att se och göra finns Àven möjligheten att ta sig dit landvÀgen, innan du mönstrar pÄ.