Samsö-Århus-Ebeltoft

Med Gunilla Albrektson, Johnny Jørgensen (Århus-Ebeltoft) och Glennie Lund Jensen (Århus)

Datum: 29 juli-4 augusti 2018
Rutt: Samsö (Mårup)-Tunö-Århus-Ebeltoft

Inget ont som inte har något gott med sig.

Det onda: Telefonen gick sönder. Fast hur ont det gjorde insåg jag först inte. Det var ju inte bara det att det inte gick att ringa, messa eller surfa. Bank-id:t gick upp i rök och det började komma hotfulla påminnelsefakturor. Till råga på eländet lade Tele2 ner Europa-roamingen under ett dygn eller två, så inte gick det att ringa och ställa saker tillrätta heller. Och för att skaffa ett nytt bank-id, behöver man vara inloggad. Med vadå? Jo, med det bank-id:t som gick upp i rök. Snacka om moment 22. Om man nu inte har en sådan där dosa med sig, men den slängde jag nog ut i berusningen över bank-id:s förträfflighet. Tänk på det ni, om ni ska vara borta längre än fakturaintervallen.

Det goda: Vi kom till Århus! Vilken mysig stad. Det hade jag raderat ur minnet, fastän jag varit där åtminstone två gånger förut, dock länge sedan, längre än fakturaintervallen. Och så kunde jag bocka av en del annat på att göra-listan: nytt objektiv, nya sandaler, ny cykelslang.

Efter norra Samsö, gick upptäcktsfärden vidare på cykelstigar och andra framkomlighetsfrämjande underlag till södra Samsö. Fast, hade man sett norra Samsö, var det inte lika lätt att bli imponerad av dess södra hälft. Mot slutet av turen visade det sig att allt underlag inte heller var så framkomlighetsfrämjande. Jag älskar (nåja) mina Brompton-cyklar, men det är klart, det är ju inga Mountain Bikes direkt. Poff, första punkan på väg ner i terrängen till en inbjudande strand. Det var bara att vika ihop cykeln och ta bussen ”hem”.

På en informationstavla läser vi att kommunen importerat Gutefår. De anses tydligen vara lämpliga att beta av de vresrosor som allt mer tagit över som strandvegetation och därmed mota bort den naturliga växtligheten. Det slår mig att jag nog sett det på flera håll, på andra öar i Danmark och även i Tyskland. Ser inte detta ut som två praktfulla Gutefår? Rasen beskrivs som en gammal nordisk ras. Och jag som trodde det var en gotländsk ras…
Cykelturen går vidare söderut och vi drar oss mot den östra sidan av ön.
Rätt var det är kommer vi för bi ett litet bilmuseum, The Morgan garage. Jag hade en lärare i svenska och historia som körde omkring i en Morgan. Det såg rätt lustigt ut när han kom åkandes och man såg bilen framifrån. Det guppade väldigt, inte så mjuk fjädring kan man anta. Ett kuriosum: Karossen var byggd i trä.
Dessvärre var det stängt, så vi fick nöja oss med att kika in.
Alltid trevligt med utsiktstorn när man är ute och turistar. Besser Udsigtstårn hette det. Heter det nog fortfarande…
Är det inte en Austin Morris av äldre modell? Jag hade en klasskompis som jag vill minnas hade en sådan. Åtminstone hans mamma. Vi kallade det för en bil med fyra ståplatser. En synnerligen illa vald benämning med tanke på storleken Var fick vi det ifrån?

Och så det där kriget som man lätt förtränger att våra grannländer drabbades av.
Finns det ett Ballebjerg finns det naturligtvis en Balle också. Man rodnar. Öns huvudort heter Ballen. Nu är det nog inte så att danskarna är mer perversa än svenskar, bara lite 😉 Om jag fattat rätt har ordet diverse olika betydelser på danska, t ex bal och skinka.
Färjan i bakgrunden går mellan Ballen och Kalundborg på västra Själland. Så, har ni inte egen båt, ta färjan till Samsö!
Visst minns du TV-serien Polisen på Samsö. Helt ensam var han på ön och här var hans polisstation. TV-serien ledde tydligen till ett uppsving för turismen.

Vi gjorde även ett stopp på grannön, Tunö. Mysig liten ö med tillhörande charmig by och några fina stränder. Känner dock att ribban så sakteliga höjs.

Trångt i Tunös hamn
Tunö
Tunö
Tunö
Århus visade sig vara en överraskande dejlig by.
Århus
Århus
Förr tyckte jag cyklarna i Danmark ofta kunde se lite lätt komiska ut. I Sverige skulle en cykel se ut på ETT sätt. Nu ser vi även i Sverige allehanda fantasifulla cyklar, men en sådan här har jag aldrig sett förut.
Spårvägstrafiken försvann från Århus gator 1972, men den har återuppstått. Fast nu kallas den för letbane (lättbana). Månne ett listigt sätt att få bakåtsträvande motståndare till modern spårvägstrafik med sig?
Århus
Trevligt besök ombord. Glennie och Johnny lärde jag och Ligia känna i Thailand för 1 ½ år sedan. Hade det inte varit för Facebook är det ingalunda självklart att vi hade setts igen. Jätteroligt återseende.
På besøg hos Per Karlbom i Århus havn⛵ Super hyggelig aften 😊 Foto: Johnny Jørgensen

Kommentar

Per Karlbom
Instämmer. Välkommen tillbaka imorgon för en sejltur 🙂

Guidad tur i Århus hamnkvarter.

Vart man än kommer i Danmark imponeras man över alla dessa skutor som vårdas kärleksfullt. Glennie och Johnny kände en av dem som engagerat sig i skibet Skibet från 1880. För något år sedan låget Skibet på botten och har sedan renoverats för över miljonen danska kronor. Från 1880 sägs c:a 15 % av trät vara original.

Kommentar

Eva-Lotta Sanderup
Håller helt med dig, danskarna är duktiga på att ta hand om sina skutor!

Århus
Den gamle by i Århus är en slags motsvarighet till Skansen, fast handen på hjärtat, ett antal snäpp finare och en för mig större upplevelse..
Den Gamle By.
Den Gamle By.
Skulle inte den kusken passa bättre som ölutkörare?
Den Gamle By.
Dags för frokost.
Danska smörrebröd när de är som bäst .-) Tack Gunilla för din generositet!
Den Gamle By.
Ögongodis
Den Gamle By.
Finns även en sjuttiodalsdel i den Gamle By. Radiohandlaren försöker med hjälp av Roger Wittaker sälja en grammofon med arm som parallellförflyttas med spåren. Avancerat ska det vara…
Den Gamle By.
Den Gamle By.
Den Gamle By. Vad är roligast att titta på, sådant man minns från sin barndom eller riktigt gamla grejer och miljöer?
Den Gamle By.
Den Gamle By.
Den Gamle By.
Tillbaka i verkligheten, men inte så pjåkig den heller 🙂
När vi seglade in i Århus fick vi kryssa fram bland horder av jollar. Lätt imponerade över seglingsintresset i Århus upptäckte vi sedan att det visst var uppladdningen inför VM-seglingarna vi bevittnat.
Det var väldigt trevligt att ha dig ombord Johnny. Nästa gång får du se till att Glennie får ledigt från jobbet.
Har kapten kört vilse?

Utanför Ebeltoft.

Till slut blir man hemmablind även när man är på semester. Om nu Tunö oförtjänt drabbades av denna mättnadskänsla, så föll vi återigen till föga när vi kom till Ebeltoft och lät oss tjusas av dansk småstadscharm och en fridfull, trevlig hamn med härlig badplats. Maneterna lyste fortfarande med sin frånvaro och man kunde simma fritt.

Ebeltoft
Ebeltoft. Slutseglat för den är gången. Välkomna tillbaka båda två.

Kommentarer

Gunilla Albrektson
Tack Pelle för två härliga veckor ombord på fina Aquileja. ⛵️

Johnny Jørgensen
Tak Per det var en super tur 😎

Ebeltoft
Ebeltoft
Ebeltoft
Ebeltoft
Ebeltoft. Byggaren måste ha fått för många Tuborg i sig.
Ebeltoft
Ebeltoft
Ebeltoft
Ebeltoft
Ebeltoft. Har man inte bara fler skutor per capita i Danmark, utan även fler veteranbilar per capita?
Färskt ska det vara.
Det där med fridfullt är ju inte bara kopplat till charm, läge och omgivningar. Just nu, mitt i natten, tjuter vinden runt ”knutarna” och jag märker mer och mer hur jag börjar se båten som ett hem. Ombonat inne, men gå ut? Njae, inte just nu…

Två reflektioner:

1) Det är många som med smickrande omdömen kommer fram och undrar över vad det är för båt jag har. Linjetten är ju knappt känd i hela Sverige ens och ännu mindre i Danmark. För det mesta ser folk ut som skrynkliga russin när man upplyser dem om vad för slags flytetyg jag har. Några gissar på Arcona och någon hävdade att jo, han tänkte nog Linjett om det inte var en Arcona. En person dock, på Samsö, kom fram och utropade, nä men en Linjett, – Det er ju ett smukt skib. Han hade en Linjett 32 som han köpt av den i Linjettseglarsammanhang relativt välkände Lennart Collén. Även här i Ebeltoft ska det finnas en. Månne samme seglare?

2) Hittills har stränderna i Danmark inte imponerat särskilt. Kanske är jag bortskämd med 15-20 somrar i Frösakull/Tylösand, 25 somrar på Fårö och ett antal nedslag på Sandhammaren, i Skanör/Falsterbo och Dueodde (Danmark gubevars), men den typen av stränder har vi inte sett ännu. Ska bli spännande att se vad ställen som Anholt, Skagen och Läsö har att erbjuda. Bara vinden avtar (kulingbyar nu) sätter vi kurs mot Anholt.

Kommentarer

Ysse Berntson
Trevlig beskrivning!! Fin fortsatt tur!

Per Karlbom: Tack!

Susanne de Mander
Härlig läsning

Kjell-Arne Berglund
Kul att läsa om dina äventyr.
Ha det så bra framöver.

Per Karlbom: Tack!
.
Marlene Ericson
Det är vägen som gör resan värd. God tur!

Per Karlbom: Så poetiskt
.
Marie Grane
Härligt att läsa om din resa, får lust att besöka Danmark. Ha en fortsatt trevlig resa!

Per Karlbom: Tackar för det! Hälsa Ola!
.
Agneta Ahlberg
Men åhh så många fina ställen!! Skulle så gärna velat vara med o se Samsø, Skagen mm
o alla räkningar… det fixar sig o det är nyttigt med lite motgångar ibland för att inse hur bra allt brukar flyta
God tur vidare!!

Per Karlbom: Mange takk!

Caroline Halldén
Javisst är väl Ebeltoft en pärla. Anholt minns vi också väl. Så häftig ö.

Per Karlbom: Blir spännande att komma dit.

Salomonsson Claes
Intressant tur

Nina Katarina Lund
Härliga bilder!

Marie Friis
Så trevlig läsning med tips om nya semestermål för mig.

Per Karlbom: Kul att skrivandet uppskattas

Hans Halldén
Det gör vi också, uppskattar din skrivarkonst!

Vill du följa alla inlägg från bloggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.