Ebeltoft-Anholt-Aalborg

Veckans stora upplevelse stavas A-n-h-o-l-t. Anholt ligger utslängt i Kattegatt. Vi seglade runt tio timmar från Ebeltoft för att ta oss dit och sedan tio timmar igen för att komma tillbaka till Jylland och Hals. Ön omges av underbara stränder som bjöd på de härligaste baden hittills i sommar: klart, varmt vatten, mjuk sandbotten, inga maneter, ljuvliga sandstränder med höga dyner som man kunde hoppa i och bli som barn på nytt i och överallt doftade det gott av en och tall och vad vet jag. Ön var överraskande kuperad och färgerna kanske lite speciella, men effektfulla. Kanske var det ett resultat av torkan i år. Väderprognoserna gjorde att det bara blev två nätter på Anholt, men jag kommer gärna tillbaka och vandrar på dina underbara stränder igen.

Från Hals gav vi oss in i Limfjorden. Detta vatten som alltså delar Jylland i två delar. Kanske inte så många som tänker på det. Återigen dök maneterna upp och med dem även tumlarna. Gillar tumlare maneter månne?

Vi kom dock inte så långt in i fjorden som vi hade tänkt. För första gången i sommar blev vi inblåsta – i Aalborg. Det är inte bara spännande att segla i Danmark, utan även att ligga i hamn. Jag låg bara och väntade på att förtöjningstamparna skulle slitas sönder och båten krängde så att grejer rasade omkring som vore det en värsta kryss. Jag vet inte hur mycket det blåste, men prognosen förutspådde byar på 25-32 m/s och längre västerut var det varning för orkan.Tog sommaren slut nu eller tog den bara en, möjligen välförtjänt, paus?

Man ställs in för olika utmaningar när man seglar utomlands, även om ju Danmark nästan känns som hemmavid. Gasol är en av dem. I Svendborg hittade jag en byggmarknad som bytte gasflaskor av den sort jag har ombord. Det var inget snack, jag fick en flaska med dansk fattning mot min svenska. – Var jag medveten om att kopplingen var annorlunda? – Jo tack, jag har försett mig med en adaptersats.

Men, när det sedan var dags igen i Ebeltoft och nytt försök i Aalborg, var det tvärnit. Jag såg ingen annan råd än att köpa en helt ny flaska med dansk anslutning. Nu har jag två flaskor med dansk koppling och en med svensk. Undrar om jag blir av med den danska i Sverige? Var dessutom tvungen att göra om gasolinstallationen, då adaptern gjorde att flaskan inte fick plats i den dränerade tunna som flaskan annars står i.
Hur har ni andra som seglat utomlands tacklat detta med gasol? Hört att en del fyller sina flaskor, men här i Danmark har jag inte stött på detta.

Bilden kan innehålla: hav, himmel, växt, moln, strand, berg, utomhus, natur och vatten
Om det är vackert väder, ligger paradiset nära…Anholt.
Bilden kan innehålla: en eller flera personer och mat
Egentligen är den inte särskilt god. Men, den hör till på något sätt. Minns den som en symbol från förr, att att ha kommit lite närmre kontinenten, bort från det då, relativt sett, genomreglerade Sverige.
Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus och vatten

Plötsligt anar vi en massa vindmöllor i fjärran. Inte ett kommatecken om detta vare sig på papperskortet eller i mitt nya, elektroniska sjökort. ”Massa” visade sig vara över 100 st. Efter visst funderande bestämde vi oss för att segla in i vindkraftsparken, en för mig ny upplevelse.

Kolla in det märkliga fartyget (det är väl det?) – upphissat på pålar varifrån byte av rotorblad sker. En stund senare hängde ett av rotorbladen fritt. Vilket projekt bara att förbereda underhållet av dessa kraftverk.

 • Stell Morberg Har vid några tillfällen sett sådana blad lite närmare. de är ofta 50-70 meter långa
  .
 • Eva-Lotta Sanderup Javisst var det spännande att segla mellan vindkraftverken😅 Vi hamnade också där på vår väg från Gileleje till Hals 😊
  Vilka fina bilder du lagt ut! 👍👍
  .
Bergsväg längs Amalfikusten? Nej, Anholt!
Bilden kan innehålla: växt, träd, himmel, utomhus och natur
Bilden kan innehålla: träd, växt, utomhus och natur
Spanien? Nej, Anholt!
Bilden kan innehålla: himmel, träd, gräs, växt, utomhus och natur
Bilden kan innehålla: himmel, växt, moln, gräs, träd, utomhus och natur
Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som står, hav, himmel, strand, moln, utomhus, natur och vatten
Söderhavet? Nej, Anholt! 
Lennart Bäckblom Nej, syrran!
.
.
Bilden kan innehålla: himmel, gräs, berg, utomhus och natur
Skottland? Nej, Anholt!
Bilden kan innehålla: utomhus och natur
Månen? Nej, Anholt!
Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus, vatten och natur
Land i sikte. Tillbaka till Jylland och inloppet mot Hals.
Bilden kan innehålla: vatten och utomhus
Och så kom också brandmännen (brännmaneterna) tillbaka…
Bilden kan innehålla: himmel, båt, utomhus och vatten
Hals
Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, hav, himmel, barn, utomhus, vatten och natur
Glad och flitig gast 
Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus, vatten och natur
Det finns många broar och färjor som knyter ihop norra delen av Jylland med resten. Här syns den lilla färjan mellan Egense och Hals.
Bilden kan innehålla: himmel, moln, hav, utomhus och vatten
En bra bit kvar upptäckte vi att bron öppnade. Ska vi hinna innan han stänger?
Bilden kan innehålla: himmel, utomhus och vatten
Ålborg var också en trevlig stad. Som alla hamnstäder med självaktning deporterar man hamnverksamheten och bygger sjöstäder.
Bilden kan innehålla: himmel, skyskrapa, moln, utomhus och vatten
Ett praktexempel på dansk arkitektur?
Bilden kan innehålla: utomhus
Ålborg. Medans stormbyarna ryckte och slet i båten som värst låg jag och funderade över vilka påfrestningar mina förtöjningstampar tålde. Jag kanske borde ha varit mer bekymrad över vilka påfrestningar den här förtöjningsringen tålde. En båtägare i hamnen blev nog inte så glad när han kom till båten. Förseglet i remsor.
Bilden kan innehålla: en eller flera personer, himmel och utomhus

Inblåst i hamn får man hitta på annat. Även en tvättlina kan bli konst. Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.

Granne till konsthallen låg arenan för sommarens skogsrock (Skovrock). Danske ikonen Kim Larsen skulle uppträda i dagarna två, men utsålt tyvärr.

Ja det var synd, lille du 😉

Bilden kan innehÃ¥lla: personer som promenerar och utomhusÅlborgs Reeperbahn?.


Margit Christiansen Nej absolut inte😊Jomfru Ane Gade. Härligt att se välbekanta vyer och denna gata😎

Per Karlbom Hur länge sedan var det du var där? Vi läste att det skulle vara en välkänd restauranggata. Men, det fanns allt en del andra verksamheter också 🤔
.

Kommentarer

 • Susanne Roos Åh, fina och mysiga Anholt. Dit har jag seglat många ggr.
  .
 • Agneta Cuypers Jaaaa min favorit i Danmark👌
  .
 • Per Jutemar Min favorit i Kattegatt
  .
 • Susanne Holm Jönsson härliga bilder härliga texter
  .
 • Caroline Halldén Härligt läsa din beskrivning om Anholt. Vi minns det också som något alldeles speciellt. By the way, Hans säger att vi hade med oss en extratub gasol när vi seglade i Danmark. Vi var dock bara där 2-3 veckor. Idag skulle jag nog satsa på en induktionsplatta från Ikea, man ligger ju oftast med landströms. Här på Kullskär har vi för första gången i sommar plockat fram en tröja ä. Gläds åt nästan ihållande regn idag. ☔️
  .
  • Per Karlbom Hmm, induktionsplatta. Det var något att tänka på. Hälsa!
  • !
   Agneta Brangmo Vilken fantastisk sammanfattning du gjort i text och mad fina foton. Tack för fina dagar i Danmark och ha en fortsatt trevlig seglats mot nya spännande mål.
   .
   Per Karlbom Tack själv Agneta för din positivism, ditt trevliga sällskap och det goda samarbetet ombord.
  Agneta Ahlberg Haha, av en händelse (på väg hem fr Malaga i torsdags) frågade jag vår kapten vad den lilla ön framför oss hette.. ”Anholt” var svaret 😃 Gick ut o tog ett foto på vänster sida. Där sågs Skagen och Læsø 🇩🇰
  .
  Bilden kan innehålla: himmel, moln, flygplan, natur och utomhus
  .
 • Per Karlbom Vad kul. Tack för bilden! 😊
  ..
  Marita Haaga Tack för goda och innehållsrika reseberättelser! Fortsätt och skriv.

Vill du följa alla inlägg från bloggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *