Ebeltoft-Anholt-Aalborg

Veckans stora upplevelse stavas A-n-h-o-l-t. Anholt ligger utslängt i Kattegatt. Vi seglade runt tio timmar från Ebeltoft för att ta oss dit och sedan tio timmar igen för att komma tillbaka till Jylland och Hals. Ön omges av underbara stränder som bjöd på de härligaste baden hittills i sommar: klart, varmt vatten, mjuk sandbotten, inga maneter, ljuvliga sandstränder med höga dyner som man kunde hoppa i och bli som barn på nytt i och överallt doftade det gott av en och tall och vad vet jag. Ön var överraskande kuperad och färgerna kanske lite speciella, men effektfulla. Kanske var det ett resultat av torkan i år. Väderprognoserna gjorde att det bara blev två nätter på Anholt, men jag kommer gärna tillbaka och vandrar på dina underbara stränder igen.

Från Hals gav vi oss in i Limfjorden. Detta vatten som alltså delar Jylland i två delar. Kanske inte så många som tänker på det. Återigen dök maneterna upp och med dem även tumlarna. Gillar tumlare maneter månne?

Vi kom dock inte så långt in i fjorden som vi hade tänkt. För första gången i sommar blev vi inblåsta – i Aalborg. Det är inte bara spännande att segla i Danmark, utan även att ligga i hamn. Jag låg bara och väntade på att förtöjningstamparna skulle slitas sönder och båten krängde så att grejer rasade omkring som vore det en värsta kryss. Jag vet inte hur mycket det blåste, men prognosen förutspådde byar på 25-32 m/s och längre västerut var det varning för orkan.Tog sommaren slut nu eller tog den bara en, möjligen välförtjänt, paus?

Man ställs in för olika utmaningar när man seglar utomlands, även om ju Danmark nästan känns som hemmavid. Gasol är en av dem. I Svendborg hittade jag en byggmarknad som bytte gasflaskor av den sort jag har ombord. Det var inget snack, jag fick en flaska med dansk fattning mot min svenska. – Var jag medveten om att kopplingen var annorlunda? – Jo tack, jag har försett mig med en adaptersats.

Men, när det sedan var dags igen i Ebeltoft och nytt försök i Aalborg, var det tvärnit. Jag såg ingen annan råd än att köpa en helt ny flaska med dansk anslutning. Nu har jag två flaskor med dansk koppling och en med svensk. Undrar om jag blir av med den danska i Sverige? Var dessutom tvungen att göra om gasolinstallationen, då adaptern gjorde att flaskan inte fick plats i den dränerade tunna som flaskan annars står i.
Hur har ni andra som seglat utomlands tacklat detta med gasol? Hört att en del fyller sina flaskor, men här i Danmark har jag inte stött på detta.

 

.

Vill du följa alla inlägg från bloggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.