Skaelskör-Aerösköbing

Med Maria Böhm och Marita Haaga
Datum: 8-14 juli 2018
Rutt: Skaelskör-Agersö-Omö-Thuröbund (på svaj)-Svendborg-Lyö-Aerö (Aerösköbing)
,
Efter någon dags vila kastade Aquileja loss från Skaelskör med två nya gastar. Innan vi lämnade Smålandsfarvandet besökte vi ytterligare två fina öar, Agersö och Omö. Man börjar se ett visst mönster. Alla öar har något som gör dem unika, men det finns också många likheter mellan öarna, hamnen, gammal fin bebyggelse, dammarna (gadekaer), jordbruket, fisket som foftfarande verkar viktigt, egen färja, mycket lokalt engagemang för ön mm.
Agersö
Agersö
Agersö
Agersö
Agersö
Agersö
Agersö
Agersö. Aquileja förtöjd utanpå en passagerarbåt.
Omö
Omö
På Omö finns det frodiga fikonträd.
Omö
Omö
Omö. Bättre fly än illa fäkta.
Omö
Dags att lämna in.
Omö
Färjan Omö ser väl rätt bastant ut? 2006 drabbades Omö vad man refererar till som en tsunami. Färjan spolades upp på land och en massa hus förstördes. Nu har man byggt skydd för nya flodvågor…
Märkligt nog ser vi inte många svenskflaggade båtar här. Jag som trodde att i alla fall skåningarna älskade att segla runt i Danmark…
Från Omö drog vi över till Sydfynska öhavet.
Som omväxling provade vi på att svajankra i en vik utanför Svendborg (Thuröbund).
Svendborg visade sig ha en fin stadskärna och en mysig hamn med gamla fina träbåtar. Mysig passage också genom Svendborg sund.
Svendborg
Svendborg
Svendborg
Svendborg
Svendborg
Ålderdom möter ungdom.
Håll utkik ni som är i Stockholm, ”segelbåten” kommer snart på besök. Den största begränsningen vad gäller navigationen var tydligen masthöjden om 40 m. Om jag minns rätt var djupgåendet ”bara” 3,5 m. Längd? 108 fot. Båten byggdes i Nya Zeeland, är registrerad på Marshall-öarna, ägs av en amerikan och har en besättning om fyra som kom lite varstans ifrån. Ingen synlig badstege, men vad ska man bada i havet för när man har en jacuzzi på akterdäck?

Kommentar

Tina Justus
Men alltså – Svendborg i mitt hjärta för där är jag född❤!

Hmm…
Svendborg
Svendborg
Någon som känner sig hugad? Isbrytaren Thorbjörn till salu.
Meddelas endast på detta sätt.
Bron som via Tåsinge (en ö) leder över till Langeland (en annan ö).

Nästa anhalt var Lyö och på vägen dit fick vi se tumlare som lekte lojt i vattnet. Stor glädje ombord, men frustrerande att bara vara hänvisad till mobilkameran. Systemkameran har fått sig en knäpp.

Byn på Lyö anses av många vara en av de vackraste små byarna i Danmark. Vi upplevde också en magisk kväll i stiltje och solnedgång med en svajankrande saxofonist som bjöd på det ena guldkornet efter det andra. En magisk kväll. 

Det är ovanligt med en full, dansk hamn. Det brukar alltid finnas plats för en båt till och en till och … Men vi hade turen att hamnkapten stod på kajen precis när vi kom så fick ligga på passbåtens plats under förutsättning att vi hade flyttat på oss tidig förmiddag nästa dag.

Höj volymen!

Kommentarer
Salomonsson Claes
Trevlig segling 😀😀😀⛵👍
.
Ulf Stenfeldt
Sååå fint
,
Olle Mornell
Det låter som någon är ute och seglar.

 

En fågel som är lite väl stor i truten avlägger visit.
Lyö
Lyö
Lyö
Lyö
Lyö
Lyö
Lyö. Klokkestenen. Märklig sten som det gick att ”spela” på.
Lyö
När vi var mätta på Lyö gick vi i frisk vind och sol vidare mot Aerö och Aerösköbing.

 

På Aerö hittade äntligen en jättefin sandstrand och en urgullig liten stad (se andra inlägg).

Jag har blivit utnämnd till besättningens strandraggare. Fast, med en modifierad innebörd. Det handlar inte om att ragga på stranden, utan att ragga upp själva stranden. Det här är den bästa hittills, i Aeresköbing på Aerö. T o m badkarsvarmt i vattnet.
Jag undrar om det är lika fiiiint att ha en badhytt här som i Skanör…

Fredrik Karlbom
Ingick hytterna i själva uppraggandet utav stranden? 😉

Per Karlbom: Bonuseffekt 🙂☀️
Per Karlbom: Badhytter by solnedgång

Susanne Holm Jönsson
Visst är det fint. Så är det även på Als 😍

Per Karlbom: Susanne Nu har vi varit på Als i en hamn med konstigt namn: Mommark. Fin strand och härligt ljus…
Susanne Holm Jönsson: Ja fin sand strand där. Vad härligt det är att följa är på denna resa. Så fina ställen ni har varit på. Jag kom jo inte iväg i år på min långsegling till Portugal.

Så var ännu en seglingsvecka till ända. Vinkade nyligen av avmönstrande besättning vid färjan och imorgon står jag i givakt vid samma färja och välkomnar två nya gastar. 🙂 🇩🇰

.

Kommentarer

Maria Böhm
TACK Pelle för att jag fick vara med och segla din fina båt under denna härliga,roliga vecka. Och tack Marita för så trevligt umgänge och god laganda, inte minst i köket. 😊 Det har varit toppendagar på alla sätt! 😎 Jag bidrar med några foton jag med.
Marita Haaga
Tack för dessa härliga dagar. Ö hoppning är ett nytt begrepp och trevligt sätt att besöka några av Danmarks öar. Vi har ”hygget” oss rejält.

Vill du följa alla inlägg från bloggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.