Fejö-Skaelskör

Med Maria Hermansson
Datum: 4-7 juli 2018
Rutt: Fejö-Vejrö-Skaelskör

Nu har Aquileja parkerat i Skaelskör på västra Själland för lite vila och besättningsbyte. Två nya gastar kommer ombord på söndag och de flesta veckor (söndag eftermiddag-lördag morgon) finns det någon plats kvar för den som känner sig hugad. Skaelskör visade sig vara en väldigt pittoresk liten stad. Staden nås via en slingrande ränna mellan vackra sädesfält och flodstränder. Idag kom vi från Vejrö på vad som börjar kännas som en rutinmässig kryss i friska ”Gotland runt”-vindar, så det går snabbt att ta sig fram. Men, tillbaks till Fejö.

Dybvig havn, Fejö.

På håll kunde man lätt förledas tro att man odlade vin, men det var äppelträd i snörräta led.

Även tättbefolkade Danmark har tydligen problem med avfolkningsbygder till vilka tydligen de mindre öarna hör. De öar vi besökt hittills har uppvisat en blandning av bedagade och uppiffade skönheter till hus. ”Vår” vinmakare på Bogö kallade sin by för en Törnrosaby. På Fejö, där den här bilden är tagen, gläder man sig dock åt att trenden brutits. Befolkningstillväxt om 28 personer (om jag minns rätt) föra året
Fejö cider
Bättre än lakritsyoghurt

Ibland ska man ha lite tur. Helt upprymd efter att ha fått uppleva första kvällen av Fejös musikfestival. På eftermiddagen fick vi en försmak av de unga talangerna i samband med ett vernissage och på kvällen spelade man i ett gammalt magasin på krypavstånd till båten. Vi har fått lyssna på fantastiska musiker i arrangemang jag aldrig hört maken till, bl a ett otroligt soloframförande på kontrabas, en nykläckt svensk operastjärna, Metallica-musik arrangerat för cellister mm. Wow säger jag bara 🙂 För övrigt många svenska artister som pratade en charmerande danska.

Den här killen var varken dansk eller svensk, utan tysk. Han spelade på sin kontrabas så att det lät som en hel liten orkester. Aldrig hört något liknande.
Kommentar
Maria Böhm
Ah, det hade jag velat uppleva, jag som är cellist! Men vi får hoppas på fler sådana möjligheter nästa vecka. 🙄⛵♫
Grand Hotel? Nej, duschar och toaletter i Vejrös gästhamn…🙂
Kommentar

Katrina Af Wetterstedt

haha, int trodde jag att du gick till offentliga inrättningar… ska väl vara att den är så grand chic🤔
Ett ledset flygplan. Piloten glömde tydligen att bromsa och planet fortsatte ner på stranden. Pilot och passagerare lär dock ha klarat sig bättre än planet.
Flygplatsterminalen (påminner om Halmstads flygplatsterminal på sextiotalet) ger dock en vink om landningsbanans ”kvaliteter”. Svalorna var dock förtjusta. Fullt av bon.
Maria bjuder på middag på öns gästgiveri. Tack för din generositet!
I inloppet till Skaelskör gick det undan mellan de tätt utplacerade pinnarna. Max tre knop läste vi på ett ställe, samtidigt som vi forsade fram i över sex knop med bara förseglet uppe.
Skaelskör
Skaelskör
Titta där, gott om plats i den innersta hamnbassängen! Det fick dock sin naturliga förklaring i den kokande ström vi hamnade i. Fick en hastig illusion av att vi skulle sladda upp i kroggästernas knän. Men vi slapp störa i lunchen, möjligen bidrog vi till en kort stunds underhållning.

Solskinsbussen… Det är till att sätta ribban högt. Eller trafikeras kanske linjen bara när solen skiner?
Det var lite dragigt på stranden, men solen sken. Jag avstod dock en tur med Solskinsbussen och trampade pedal istället. 
Skaelskör. Ja, vad ska man säga?
Kommentar

Agneta Ahlberg
Danmark levererar ❤️🇩🇰

Per Karlbom: Ja, var var det du höll hus? Några tips?
Agneta Ahlberg: Väst-Jylland
Per Karlbom: Agneta Ahlberg Något sevärt på sträckan Thyborön-Skagen? Utöver Skagen förstås 🙂
Agneta Ahlberg: Näe – känner ej till den delen

Vill du följa alla inlägg från bloggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.