Samsö-Århus-Ebeltoft

med Gunilla Albrektson, Johnny Jørgensen (Århus-Ebeltoft) och Glennie Lund Jensen (ÅRHUS)
.

Inget ont som inte har något gott med sig.

Det onda: Telefonen gick sönder. Fast hur ont det gjorde insåg jag först inte. Det var ju inte bara det att det inte gick att ringa, messa eller surfa. Bank-id:t gick upp i rök och det började komma hotfulla påminnelsefakturor. Till råga på eländet lade Tele2 ner Europa-roamingen under ett dygn eller två, så inte gick det att ringa och ställa saker tillrätta heller. Och för att skaffa ett nytt bank-id, behöver man vara inloggad. Med vadå? Jo med det bank-id:t som gick upp i rök. Snacka om moment 22. Om man nu inte har en sådan där dosa med sig, men den slängde jag nog ut i berusningen över bank-id:s förträfflighet. Tänk på det ni, om ni ska vara borta längre än fakturaintervallen.

Det goda: Vi kom till Århus! Vilken mysig stad. Det hade jag raderat ur minnet, fastän jag varit där åtminstone två gånger förut, dock länge sedan, längre än fakturaintervallen. Och så kunde jag bocka av en del annat på att göra-listan: nytt objektiv, nya sandaler, ny cykelslang.

Efter norra Samsö, gick upptäcktsfärden vidare på cykelstigar och andra framkomlighetsfrämjande underlag till södra Samsö. Fast, hade man sett norra Samsö, var det inte lika lätt att bli imponerad av dess södra hälft. Mot slutet av turen visade det sig att allt underlag inte heller var så framkomlighetsfrämjande. Jag älskar (nåja) mina Brompton-cyklar, men det är klart, det är ju inga Mountain Bikes direkt. Poff, första punkan på väg ner i terrängen till en inbjudande strand. Det var bara att vika ihop cykeln och ta bussen ”hem”.

Vi gjorde även ett stopp på grannön, Tunö. Mysig liten ö med tillhörande charmig by och några fina stränder. Känner dock att ribban så sakteliga höjs. Fast när vi kom till Ebeltoft efter Århus, föll vi återigen till föga och lät oss tjusas av dansk småstadscharm och en fridfull, trevlig hamn med härlig badplats. Maneterna lyser fortfarande med sin frånvaro och man kan simma fritt.

Det där med fridfullt är ju dock inte bara kopplat till charm, läge och omgivningar. Just nu, mitt i natten, tjuter vinden runt ”knutarna” och jag märker mer och mer hur jag börjar se båten som ett hem. Ombonat inne, men gå ut? Njae, inte just nu…

Lite rumphugget bildmaterial. Samsö-Tunö till Århus ligger i telefonen. Den trasiga.

Två reflektioner:

1) Det är många som med smickrande omdömen kommer fram och undrar över vad det är för båt jag har. Linjetten är ju knappt känd i hela Sverige ens och ännu mindre i Danmark. För det mesta ser folk ut som skrynkliga russin när man upplyser dem om vad för slags flytetyg jag har. Några gissar på Arcona och någon hävdade att jo, han tänkte nog Linjett om det inte var en Arcona. En person dock, på Samsö, kom fram och utropade, nä men en Linjett, – Det er ju ett smukt skib. Han hade en Linjett 32 som han köpt av den i Linjettseglarsammanhang relativt välkände Lennart Collén. Även här i Ebeltoft ska det finnas en. Månne samme seglare?

2) Hittills har stränderna i Danmark inte imponerat särskilt. Kanske är jag bortskämd med 15-20 somrar i Frösakull/Tylösand, 25 somrar på Fårö och ett antal nedslag på Sandhammmaren, i Skanör/Falsterbo och Dueodde (Danmark gubevars), men den typen av stränder har vi inte sett ännu. Ska bli spännande att se vad ställen som Anholt, Skagen och Läsö har att erbjuda. Bara vinden avtar (kulingbyar nu) sätter vi kurs mot Anholt.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och utomhus
Århus visade sig vara en överraskande dejlig by.
Bilden kan innehålla: 1 person, utomhus
Bilden kan innehålla: växt, träd och utomhus
Bilden kan innehålla: 3 personer, inklusive Gunilla Albrektson, personer som ler, personer som sitter och utomhus
Trevligt besök ombord. Glennie och Johnny lärde jag och Ligia känna i Thailand för 1 ½ år sedan. Hade det inte varit för Facebook är det ingalunda självklart att vi hade setts igen. Jätteroligt återseende.
Bilden kan innehålla: 3 personer, inklusive Gunilla Albrektson, personer som ler, utomhus
Vart man än kommer i Danmark imponeras man över alla dessa skutor som vårdas kärleksfullt. Glennie och Johnny kände en av dem som engagerat sig i skibet Skibet från 1880. För något år sedan låget Skibet på botten och har sedan renoverats för över miljonen danska kronor. Från 1880 sägs c:a 15 % av trät vara original.
Eva-Lotta Sanderup Håller helt med dig, danskarna är duktiga på att ta hand om sina skutor! 👍😊
Bilden kan innehålla: personer som sitter och inomhus
Den gamle by i Århus är en slags motsvarighet til Skansen, fast handen på hjärtat, ett antal snäpp finare och en för mig större upplevelse
Bilden kan innehålla: en eller flera personer och utomhus
Den gamle by.
Bilden kan innehålla: träd, växt, hus, utomhus och natur
Den gamle by
Bilden kan innehålla: personer som sitter, tabell, dryck och mat
En dansk frokost när den är som bäst 🙂 på Den Gamle By.
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Den gamle by.
Bilden kan innehålla: 1 person, står och inomhus
Finns även en sjuttiodalsdel i den Gamle By. Radiohandlaren försöker med hjälp av Roger Wittaker sälja en grammofon med arm som parallellförflyttas med spåren. Avancerat ska det vara… på Den Gamle By.
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Den gamle by
Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, sitter
Den gamle by.
Bilden kan innehålla: träd, hus, himmel och utomhus
Den gamle by
Bilden kan innehålla: hus, träd, växt, himmel och utomhus
Århus. Tillbaka i verkligheten, men inte så pjåkig den heller 
Bilden kan innehålla: himmel och utomhus
När vi seglade in i Århus fick vi kryssa fram bland horder av jollar. Lätt imponerade över seglingsintresset i Århus upptäckte vi sedan att det visst var uppladdningen inför VM-seglingarna vi bevittnat.
Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, himmel, hav, utomhus och vatten
Det var väldigt trevligt att ha dig ombord Johnny. Nästa gång får du se till att Glennie får ledigt från jobbet.
Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus, vatten och natur
Utanför Ebeltoft.
Bilden kan innehålla: himmel, hav, utomhus och vatten
Ebeltoft
Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, sitter, hav, utomhus, vatten och natur
Slutseglat för den är gången. Välkomna tillbaka båda två.
Bilden kan innehålla: himmel, båt, hav, utomhus och vatten
Ebeltoft
Bilden kan innehålla: himmel, moln, skymning, utomhus, vatten och natur
Ebeltoft
Bilden kan innehålla: växt, träd, hus och utomhus
Ebeltoft
Bilden kan innehålla: hus, himmel och utomhus
Ebeltoft
Bilden kan innehålla: hus, växt, träd, himmel och utomhus
Byggaren måste ha fått för många Tuborg i sig. Ebeltoft.
Bilden kan innehålla: en eller flera personer, folkmassa och utomhus
Ebeltoft
Bilden kan innehålla: en eller flera personer och utomhus
Färskt ska det vara. Ebeltoft.
.
Kommentarer
.

Vill du följa alla inlägg från bloggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *