Stenungsund-Läsö

Stenungsund-Läsö

Med Charlotta Lind
31 maj – 3 juni
Rutt: Stenungsund-Österby havn, Läsö

Dagen innan var ju ”bara” en provtur, nu var det äntligen dags för äventyret, som dock visade sig bli mindre äventyrligt, om än en väsentligt längre seglats: från Stenungsund till Läsö. Strålande solsken och behaglig segling trots rätt mycket bidevind. Överraskande var hur lång tid det tog att ta sig från Stenungsund ut till Marstrand och havet, men efter nio timmars segling hade vi lagt till i Österby havn. Det mest spännande var nog när jag skulle in mellan pålarna vid bryggan och upptäckte att bogpropellern inte betedde sig som förväntat. Marinan hade hjälpt mig med att fixa ett glapp i joy sticken, men samtidigt vänt på ”sprutet” så att man numera skulle vicka den åt det håll man vill styra bogen i stället för åt det håll man ville att den skulle spruta. Inte fel kanske, men överraskande när man är van är van vid motsatsen. Bara att göra om, backa ut och göra rätt. Säkert till någon åskådares förnöjelse.

Äntligen ute på havet.

Österby havn

Läsö visade sig vara en rätt stor ö. Det borde ju kanske inte ha kommit som en överraskning. Räcker ju med at kika på sjökortet. Både ädlare och andra delar gav sig till känna av allt cyklande. Tur att man väl kommen till Vesterö kan skylla på törsten efter en dansk öl för att få vila sin lekamen.

Vesterö havn
Dansk designtång

Visste ni för övrigt att Läsö är känt för sitt salt? Numera är jag stolt innehavare av de dyraste saltkorn jag någonsin ägt. Tänkte först att det väl i vanlig ordning var ett utslag av skicklig dansk marknadsföring, men det var faktiskt så gott att man gång efter annan stoppade fingret i provsmakningsbyttan.

Läsös saltsyderi

Överraskande var också den allestädes närvarande Rhodondendronprakten. T o m en fantastisk Rhodondendronpark kan man ståta med.

Annars var det främst de många stränderna jag såg framför mig när jag tänkte på Läsö. Nu inbjöd inte det något kylslagna vädret till att sola och bada, men vi tog oss ut på ostsidan av Läsö och cyklade och promenerade längs dyner och stränder och ett vackert landskap som påminde om Anholt.

Jag kunde ju inte låta bli att kommentera hans pipa. ”- Ja, hvis man har en pibe blir det alltid et godt snak” – med reservation för danskan…
Fina stränder, men lite ruggigt.
Vad fasen håller de på med? En man och en kvinna står och krattar i tången på stranden. Det visar sig vara ett tyskt par som flyttat till Läsö som står och letar efter bärnsten.

Äntligen frukost i sittbrunnen

Men, vem vann då tvekampen mellan Anholt och Läsö? Anholt går allt segrande ur den striden…

Vill du följa alla inlägg från bloggen?

4 svar på ”Stenungsund-Läsö”

  1. Härligt Pelle att få ta del av dina upplevelser. Hans och jag ät också ute på äventyr. Vi seglar hem en Arcona 430 från Portmouth till Stockholm. Ägaren och hans svåger var med oss fram till Cuxhaven. Sedan flög de hem. Vi ligger nu i Heiligehaven där vi senast var för 11 år sedan. Fantastiskt ställe. Snart seglar vi vidare Mön och räknar med att vara åter i Stockholms skärgård till midsommar. Kommer du hänga kvar i de södra farvattnen i år? Segla väl⛵️

    1. Hej Caroline! Låter som ett trevligt uppdrag 🙂 Nä, jag drar norrut på fredag eller lördag. Först upp genom Bohuslän och sedan längs norska kusten, med avstickare in i några fjordar, upp till Bergen. Önskar er en fortsatt trevlig segling och hälsa Hans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.